top of page

ממדיניות לפרקטיקה - אסטרטגיות לשילוב נוף אורבאני היסטורי (HUL) ברקמה עירונית מתחדשת

יעל סופר

נושא ההרצאה המוצעת הינו קריאת הנוף ותפקידיו במקום בעל מטען היסטורי - פארק ואדי סאליב כדוגמא.

"מערכת המרחב הפתוח, הבין-בנייני, יוצרת את השלד הפיזי והוויזואלי של התנועה והמבטים בעיר. במערכת כזו, תכונת ההמשכיות באה לידי ביטוי בממדי חלל וזמן, וכן באלמנטים מוחשיים ולא מוחשים.

ההרצאה מבוססת על מחקר עכשווי לתואר דוקטורט בהנחיית פרופ" טלי אלון מוזס העוסק בשאלה כיצד ניתן ליישם את תכונות ההמשכיות (Continuity) בזמן ובמקום בפרויקטים של התחדשות עירונית, על ידי שמירה על מורשת הנוף העירוני ההיסטורי, להשגת יעדי עירוניות, קיימות, ועמידות. סוגיית ההמשכיות של המרחב הפתוח צומחת משילוב מגמות תכנון עכשוויות הבאות לידי ביטוי במפגש בין שלושה תחומים: הראשון הוא גישת הנוף העירוני ההיסטורי (HUL) המשלבת את מטרות שימור המורשת העירונית עם מטרות הפיתוח החברתי, תרבותי כלכלי בסביבה בת קיימא. השני מבטא מגמות עכשוויות בהתחדשות עירונית התופסות את המרחב הציבורי כמערכת מרובדת, בת קיימא, בה הפיתוח כולל התאמה מחודשת של שימושים, תשתיות ושימור היבטים חברתיים, תרבותיים וקהילתיים של רקמה עירונית מקומית. התחום השלישי קשור ליעדים ולאתגרים שנוסחו באג'נדות התכנון העולמיות שאומצו לאחרונה על ידי מדינות האו"ם וביניהן ישראל: האג'נדה לפיתוח בר-קיימא עד 2030 (SDG- Sustainable Development Goals). והאג'נדה העירונית החדשה (NUA - New Urban Agenda)

ההרצאה תחשוף ממצאים מהמחקר העוסקים בטיפולוגיות מגוונות היוצרות את תכונות ההמשכיות והרצף בקני מידה אורבאניים משתנים. ממצאים אלו ילוו בסקירה תיאורטית תמציתית ובהצגת מקרי בוחן מהעולם ומהארץ, בהם מתקיימים תהליכי התחדשות ושילוב מערכות נופיות עירוניות היסטוריות המשכיות.

יעל סופר

אדריכלית נוף, דוקטורנטית ומרצה בטכניון. בעלת ניסיון רב שנים כאדריכלית נוף בכירה; התמחתה במגוון פרויקטים באדריכלות נוף, תכנון ובינוי ערים. השכלה: 1996 תואר ראשון בהצטיינות באדריכלות נוף, הטכניון חיפה; 2016 תואר שני בניהול מערכות חינוך, האקדמית גורדון. 2020 מחקר במסגרת לימודי Ph.D. המסלול לאדריכלות נוף, הטכניון.

bottom of page