top of page

קריאת הנוף ותפקידיו במקום בעל מטען היסטורי בהדגמה על פארק ואדי סאליב

עומרי זילכה

נושא ההרצאה המוצעת הינו קריאת הנוף ותפקידיו במקום בעל מטען היסטורי - פארק ואדי סאליב כדוגמא. אזור ואדי סאליב רבתי הינו אזור בעיר התחתית של חיפה אשר מאופיין כיום בעיקר במבני אבן הרוסים למחצה ונטושים ובבינוי רקמתי המאפיין שכונה ערבית של סוף המאה ה19 אז הוקמה. בתוך אזור זה, ממוקמת שכונת ואדי סאליב המקורית שכיום רוב שטחה מהווה פארק. לאזור ולשכונה בתוכה היסטוריה עשירה מאז הקמתו, דרך אירועי מלחמת העצמאות, מאורעות ואדי סאליב בשנת 1959, הכוונה להפכו לרובע אומנים בשנות ה80 ועד להתחדשותו בימים אלו אשר כללה הקמת פארק במקום לפני כשלוש וחצי שנים. האזור מכיל בתוכו מטען כבד של סוגיות חברתיות ופוליטיות הרלוונטיות גם לימינו, והמבנים שבו, שנשארו כקפואים במהלך עשרות שנים, היוו מקור השראה לאנשי אמנות ורוח שניסו לתפוס את רוח המקום.

התיזה שעמדה בבסיס העבודה, ותוצג בהרצאה, היא שהבחירה בתכנון והקמת פארק במקום בעל מטען היסטורי (כמו זה שבוואדי סאליב) נובעת מכך שלנוף יש היכולת לייצר מרחב עם נרטיב השונה מהנרטיבים הקיימים באותו המרחב. כך מתקבל בחלק מהמקרים מרחב ''ניטרלי'' המתכחש, או לא מספר, את הסיפור המלא של אותו המרחב. לצורך הנמקת התיזה יובא בחלקה הראשון של ההרצאה סיפורה ההיסטורי והתכנוני של השכונה והפארק, בחלקה השני יובאו תפקידי הנוף כפי שהם מופיעים בטקסטים תיאורטיים שנכתבו בעשורים האחרונים ובחלקה האחרון ייערך דיון המפגיש בין הנכתב בחלקים הראשונים לבין מה שתוכנן ונעשה בפועל ובכך לחבר בין הרקע התאורטי "הכללי" לבין המקרה ה"ספציפי" של פארק ואדי סאליב.

בהרצאה אבקש לשאול מהם תפקידי הנוף במקומות בעלי מטען היסטורי? כיצד יוצרים הבנייה של תודעה באמצעות אדריכלות נוף? מהי המדיניות והפוליטיקה העומדים מאחורי פארק ואדי סאליב? והאם וכיצד הנוף במקום משקף את האירועים שקרו בו?

 

עומרי זילכה

בוגר הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון וכיום סטודנט שנה ב' במסלול לתואר שני בעיצוב אורבני בבצלאל. עמרי מרצה בטכניון בקורס "המורשת האדריכלית של קריית הטכניון" ובעל הבלוג "פינת רחוב"

העוסק באדריכלות, תכנון ואורבניות בחיפה.

bottom of page