top of page

שימור מורשת עירונית בעידן הדיגיטלי: פרויקט ההנגשה של ארכיוני ירושלים בעת החדשה

נועה הייזלר-רובין

פרויקט ההנגשה של ארכיוני ירושלים נועד לשמש כ'ארכיון של ארכיונים' ולאפשר גישה ישירה ומקוונת לארכיונים, לאוספים ולמאגרי מידע מקוונים העוסקים בתכנונה ובבנייתה של ירושלים בעת החדשה. מטרת הפרויקט, פרי שיתוף פעולה של הרשות לפיתוח ירושלים והתכנית לתואר שני בעיצוב אורבני בבצלאל, היא לשמש את העוסקים בשימור וכן חוקרים, סטודנטים והציבור הרחב להכרה ישירה ובלתי-אמצעית עם מסמכים, תכניות, מפות וצילומים המתעדים את בנייתה של ירושלים משלהי התקופה העות'מאנית ועד לתכנונה של ירושלים על ידי מדינת ישראל, כבירתה המודרנית. אתר האינטרנט של הפרויקט מיועד לתפקד הן כמפה וירטואלית, להצגת הממצאים, והן כקטלוג לכל דבר – מעין ספריה העומדת בפני עצמה, אך כזו המתחברת ל'ספריות' ומאגרי מידע דומים באופן אינטואיטיבי וקל לניווט.

הדיגיטציה של חומר ארכיוני מקלה על יצירת תיעוד, שהוא חשוב לשם זיהוי המורשת התרבותית המקומית, הגדרתה וההגנה עליה. הפרויקט כולל את חשיפת החומרים השמורים בארכיונים, כגון הארכיון ההיסטורי של עיריית ירושלים, הארכיון הציוני המרכזי, והארכיון העות'מאני (באיסטנבול) וכן יצירת ממשק עם מאגרי מידע ממלכתיים, כגון 'תיקי התיעוד' המופקים עבור עיריית ירושלים. פרויקט זה צפוי להקל על עבודתם של העוסקים בשימור בעיר, בין אם מדובר באדריכלים, במתכננים או בוועדות השימור העירוניות עצמן. ואולם, הזיהוי, התיוג וההנגשה של חומרים ארכיוניים המתעדים את הקמתם של אתרים עירוניים מאפשרים גישה בלתי-אמצעית גם לקבוצות שונות בחברה העירונית ומעודדים יצירת 'קריאות' נוספות של המורשת העירונית, או שמא יש לומר, מורשות?

בהרצאה יוצגו השלכותיו המעשיות והתיאורטיות של הפרויקט ויבחנו הסוגיות העקרוניות העומדות בבסיס יצירתו, ובהן: אלו ארכיונים ראויים לשמש כמאגר לתיעוד ולהכרת המורשת העירונית בירושלים? אלו אוספים בתוכם חשובים דיים על מנת להיות מקוטלגים, נסרקים ומוצגים וירטואלית? אילו פלטפורמות הן מתאימות לשם הצגת אוספים ארכיוניים בפני קהל רחב ככל האפשר, ואלו מפות בסיס מתאימות לשם הצגת התפתחותה של ירושלים בעת המודרנית? מהן הקטגוריות הראויות ואוצר המילים המתאים לקטלוג (תיוג) המסמכים העוברים דיגיטיזציה? ובעיקר אלו ערכים ראויים להנחות את המענה לסוגיות אלו ואחרות?

 

נועה הייזלר רובין

גיאוגרפית ומתכננת ערים, בוגרת האוניברסיטה העברית. מחקריה עוסקים בהיבטים מרחביים של מפגשים תרבותיים, פוליטיים וחברתיים, ובהשפעה של אלו על התכנון העירוני המודרני.

bottom of page