top of page

טכנולוגיה בשירות המחקר והנגשת מורשת: לחשוף את המרחב הסמוי מהעין

שני זיו

עיר איננה רק מרחב פיסי מוחשי. עיר הנה אוסף של סיפורי עבר, הווה (ואף עתיד) הנוגעים למקום, לאנשים שחיו או חלפו בה בעבר, ולאלה המתגוררים בה או מסיירים בה כיום. עיצובה והתפתחותה של העיר, שמות רחובותיה, המבנים הפזורים בה - כולם מכילים בתוכם סיפורים, שברובם הינם סמויים מעיניהם של המבקרים בה.

חוקרים ומומחים מצליחים לדמיין את העיר ואת נכסיה המוחשיים והבלתי מוחשיים כאילו הם רואים אותם בזמן אמת. כלי המחקר המקובלים כיום, הן בשימור, הן בארכיון והן במחקר הארכיאולוגי, עושים שימוש רב בפורמטים ויזואליים.

חברת ״וונדרינג״ פיתחה טכנולוגיה המחברת בין התוצרים הויזואליים המצויים בידי מומחי התוכן, לבין הקהל הרחב, ובכך היא מאפשרת את חשיפת הידע המחקרי לכלל הציבור. הטכנולוגיה של ״וונדרינג״, בהיותה דו-כיוונית, מאפשרת לקהל לתרום אף הוא לגוף הידע המתגבש, וכך לעשות שימוש נוסף בחומרי המחקר. על מנת שהידע של המומחה אודות המרחב הסמוי מהעין יהפוך לרלבנטי, עליו להפוך לסיפור בו המשתמש יכול לקחת חלק בעיצובו. לשם כך, עליו להיות ויזואלי, אינטראקטיבי ומשולב במרחב הפיסי העירוני. באמצעות הטכנולוגיה, יכולים הארכיאולוג, ההיסטוריון או הארכיבאי ליצור יישומים דינמיים ומעודכנים, להם המשתמש יכול להוסיף להגיב ולתרום. באופן הזה נשמר העיקרון לפיו שימור איננו בבחינת ״הקפאת מצב״, אלא "צילום מצב אפשרי" על ציר הזמן.

בהרצאה נבחן שלושה מקרים המבוססים על טכנולוגיה מבוססת מקום, הממחישים את הסוגיות העקרוניות ואת האפשרויות השונות ליצור חוויית מורשת. זאת תוך הנכחת המרחבים הסמויים בתוך מרחבים עירוניים קיימים שפותחו ישירות על ידי המומחה, במטרה להנגישם למבקרים באמצעות טכנולוגיה:

  • "הרובע השני של וינה": המרת מחקר היסטורי טקסטואלי באופן שמנכיח את ״ההיסטוריה של הנעדר״ בסיור בוינה היהודית לשלושה סוגי קהלים:Michaela Feurstein-Prasser

  • כנסיית המרטיר: הפיכת מחקר ארכיאולוגי לנגיש לקהל במקום ומחוצה לו - הנגשה באמצעות שחזור אינטראקטיבי של כנסיה שנחפרה ונחקרה על ידי בנימין סטורצ'ן במרחב עירוני חרדי, ושוחזרה על ידי האדריכל והארכיאולוג רועי אלבג

  • בית לוחמי הגטאות: אוצרות דיגיטלית ווירטואלית המנגישה את סיפורן של קהילות יהודיות מערים שונות במהלך השואה באמצעות פריטים ארכיבאיים -יישום שפותח על ידי מיכל הדס.

 

שני זיו

מייסד ומנהל של וונדרינג (Wandering), חברה המפתחת ומתחזקת תשתית טכנולוגיה ניידת להנגשת תוכן באתרי מורשת ומוזיאונים. שני מתמחה בטכנולוגיות ארגון ידע מרחביות ובגאוגרפיות ארכיטקטוניות. הוא משמש כיועץ חדשנות.

 

מיכל הדס

מומחית בתיווך טכנולוגי של תוכן מוזיאלי לקהלי יעד מגוונים. מיכל מלווה תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית במוזיאונים מרמת תהליכי בניית הידע המוזיאלי אודות האוסף, הצוות והמשתמשים ועד רמת המיקרו של אפיון והפקת ממשק המשתמש והתאמת השפה לפרופיל המבקרים ולמדריכים. היא מעצבת חווית מבקר בהתאם למדיום הרלוונטי (טכנולוגי או שאינו טכנולוגי) ומלווה את הטמעתו.

bottom of page