top of page

אתיקה בעתיקה: שימור המורשת האורבאנית בעיר עתיקה - יפו כמקרה מבחן

מיכל הלוי בר

העיר העתיקה מאתגרת את האתיקה המקצועית של האמונים על שימור מורשתה האורבאנית כנכס מורשת תרבות שעוצב לאורך דורות ותקופות. מתפקידם של אלה לבטא באופן נהיר במרחב האורבאני את אוסף המסורות והחוויות ומגוון הערכים התרבותיים הטמונים בשכבות שהורבדו בעיר ברצף התרבויות. הפיתוח המואץ, לעיתים, בערים עתיקות בשל כוח המשיכה הטמון בעברן, והאיזון הנדרש בין שימור השכבות הקדומות וההיסטוריות בעיר לבין הפיתוח הנדרש, מציב את שומרי הסף במבחן אתי מתמיד.

בערים העתיקות בישראל ניכרים תהליכים שונים הפוגעים במרקם המקורי שלהן ובערכיהן התרבותיים הראויים לשימור, שבראשם ניהול מוטה פיתוח לצד מודעות נמוכה לערכי המקום.

לפיכך, מזה שנים, מינהל שימור ברשות העתיקות מוביל מהלך של הצבת פונקציה מקצועית של אדריכל עיר עתיקה הפועל מתוקף אחריותה החוקית של הרשות לשימור הערים העתיקות בארץ ומתפקידו להוביל את הפעולות הנדרשות מטעמה לשימור, שיקום ופיתוח בר קיימא של העיר העתיקה.

לאדריכל עיר עתיקה משקל רב בתיווך הידע התרבותי הנדרש וביישומו במרחב תוך שיתוף פעולה עם גופי התכנון והשימור בעיר ולטובת הציבור הרחב והדורות הבאים. תפקידו כולל יעדים שיובילו מגמת שינוי ותיקון בתהליך הפגיעה הקיים בערים העתיקות המקודמים במישורי פעולה רגולטורים, תכנוניים, מקצועיים ותודעתיים.

יפו היא דוגמא משמעותית בנוף הארץ לעיר עתיקה המתפקדת באופן פעיל ותוסס בהווה, בה העבר משולב בחיי היומיום. כאחת הערים העתיקות בעולם, יפו היא גם אתר ארכיאולוגי המשתרע על פני שטח נרחב הכולל שרידים המעידים על ההתיישבות בה כבר לפני למעלה מ-4000 שנה. חשיפתם של שרידים עתיקים והיסטוריים בעיר מייצרת קשר רציף בין ימיה רבי העלילות לחייה האורבאניים. נוכחותם של שרידי רצף התרבויות במרחב העיר מייצרים זיקה בין עברה רב התהפוכות לחייה העכשוויים, ובכך מעשירים את המקום בתכנים ובערכים. בעשרות השנים האחרונות מבצעת רשות העתיקות חפירות רבות ביפו ועוד האת נטויה. ההרצאה תפתח צוהר לעבודת רשות העתיקות בשימור יפו ותציג את המורכבות הקיימת בשימור ממצאי החפירות במציאות של עיר פעילה וסואנת ואת האתגרים בשילוב הממצאים, בהנגשתם לציבור ובהעלאת תודעת ערכם כחלק בלתי נפרד מפיתוח העיר. ההתמודדות בשנה החולפת (2020-21) עם משבר הקורונה העולמי ועם המשבר המקומי במלחמה מול הטרור הציב את יפו כעיר מעורבת מול אתגרים אלה ביתר שאת.

 

מיכל הלוי-בר

אחראית שימור יפו העתיקה ברשות העתיקות, בעלת תואר ראשון בעיצוב תעשייתי ב HIT ותואר שני במסלול לאדריכלות נוף בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. מחקרה עסק ביצירת מתווה להבנת ושימור המשמעות התרבותית של נופי תרבות בכלל ודרכי תרבות בפרט. היא חברה בוועד המנהל של איקומוס ישראל ועומדת בראש הוועדה המדעית לאדריכלות ורנקולרית.

מיכל היא בוגרת לימודי תעודה בעיצוב לבמה ולתיאטרון בובות מהתיאטרון החזותי בירושלים, בנגרות ממשרד העבודה ובבנייה ירוקה מהיחידה ללימודי חוץ של הטכניון. היא בעלת סטודיו עצמאי ביפו לעיצוב סביבות למידה ופיסול סביבתי בחומרים מגוונים.

bottom of page