top of page

הקהילה והאקדמיה כגורמים מקדמי שימור המורשת- סיפורו של בית כנסת בטירת הכרמל

ערן מרדכוביץ, דוד כהן

אמנות שימור רבות מכירות בחשיבות הגבוהה של השתתפות הקהילות הרלוונטיות בתהליך השימור, ומתן כבוד לפסיפס התרבותי המרכיב את החברה. ניתן להזכיר בהקשר זה את אמנות בורה (BURRA 1979 ), נארה (NARA 1994) ואת האמנה לאתיקה בשימור המורשת בישראל (2016). פעמים רבות, תחילתו של השימור היא יוזמה קהילתית, אינטואיטיבית, אשר מתפתחת למעשה מורכב ועשיר של שיתוף בעלי עניין נוספים המעמיקים את ההערכה התרבותית של המקום ואת הכיוונים אליהם ממשיך השימור.

ההרצאה עוסקת בהיבטים הקהילתיים של תחילת תהליך שימור, במקרה זה של מתחם בתי הכנסת הוותיקים בטירת הכרמל. היבטים אלו ייבחנו דרך הצגתו של קורס שימור אקדמי, שהתקיים בסמסטר חורף תש"פ בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, ושנושאיו היו תיעוד, הערכה והצעות לשימור המתחם ופיתוחו. ההתמקדות תהיה בהיבטים של מעורבות הקהילה בייזום תהליך השימור, השיתוף וההזנה ההדדית בין הקהילה לאקדמיה, והפוטנציאל הגלום ביוזמה הקהילתית להסתכלות מחודשת ונכוחה על המורשת המקומית. נציג במשותף את התהליך מנקודות המבט של הקהילה והאקדמיה. בחינת התהליך אל מול השיח העכשווי באתיקה של השימור תעמוד בליבה של הרצאתנו.

המחקר והגישות התכנוניות שהובאו על ידי הסטודנטים, דרך הפריזמה התרבותית הספציפית שלהם, והתבוננותם בנקודות המבט הקהילתיות, יצרו לא רק קורס שחרג מחומות הקמפוס, אלא תהליך שהוא מצע עשיר לקידום שימור המתחם. המתחם, הסמוך למרכז הוותיק של העיר, והמשמש שני בתי כנסת, היה עד 1948 אחד משני מסגדי הכפר הגדול את-טירה. משנת 1949 ועד היום, משמש המבנה כבתי כנסת לקהילות יוצאי מרוקו ולקהילה האשכנזית.

הסטודנטים, המייצגים באופן מגוון את הפסיפס התרבותי-דתי של החברה הישראלית, ביקרו באתר רבות, והכירו אותו דרך מדידתו, אך חשוב יותר, הכירו את הקהילות החיות סביבו ומשתמשות בו. כחלק מהתיעוד, החלו הסטודנטים בתהליך היכרות עם סיפורה של הקהילה הנוכחת-נפקדת: קהילת הכפר את-טירה, שעל חורבותיו הוקמה טירת הכרמל. ההכרות כללה מפגש עם שרידי הכפר והקהילה, אשר נציגה אף השתתף באופן פעיל בשלבי הקורס השונים.

את הפרוגרמה לפרויקט ניסחה הקהילה עצמה – ע"פ צרכיה ומתוך חזון ארוך טווח להתפתחותה והתרחבותה וכבסיס שעליו התפתחו הפרויקטים לכיוונים מגוונים.

 

ערן מרדכוביץ

אדריכל. בוגר אדריכלות בטכניון 1996,בעל תואר שני בשימור ערים ומבנים היסטוריים (אוניברסיטת לובן, בלגיה 2005). עבודת המאסטר שלו עסקה בתיעוד ושימור בית שוקן כמקרה בוחן לשימור המורשת המודרנית.

עבד כאדריכל מתכנן בפרויקטים שונים של אדריכלות, עיצוב עירוני ושימור בארץ ובבלגיה. משנת 2011 מתכנן שימור ברשות העתיקות וכיום אדריכל מרחב צפון ברשות העתיקות. מלמד אדריכלות ושימור בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון בחיפה. עוסק בשיתופי פעולה בינ"ל ובפיתוח של תוכניות וסדנאות בין-לאומיות, ובליווי והדרכה של משלחות בנושאי שימור והתחדשות עירונית. יו"ר איקומוס ישראל מדצמבר 2018 וחבר הועד המנהל של איקומוס ישראל, מאז 2015.

 

דוד כהן

משנת 2015 משמש כיו"ר עמותת "אם הבנים" – מרכז רוחני קהילתי בטירת כרמל. בעל תואר ראשון במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה ותואר שני בממשל מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. עובד כמנהל פרויקטים במשרד הביטחון.

bottom of page