top of page

'חן מקום בעיני יושביו', ראש העין - שימור מתוך הקהילה

שרי מרק

"כיום, נדמה כי ראש העין, מנהלת 'קרב מאסף' כדי לשמר שאריות מנכסיה ההיסטוריים. העיר מוכרת יותר מכול כמושבת עולים מראשית תקופת המדינה. המוטיבציה לשכן במקום עולים נבעה מתשתית צבאית מקיפה שהייתה במקום קודם לכן. בהרצאה אטען כי השילוב בין השניים מואר היום על ידי הקהילה שיזמה את התיעוד והשימור הקהילתי. אציג את תוצרי התהליך.

הימים היו ימי מלחמת העולם השנייה, עת הבריטים מיסדו במקום מחנה תחזוקה של הלבנט ובו חלקי חילוף עבור מערך חיל האוויר הבריטי באזור. נסללה מסילת רכבת, דרכים היקפיות והוקמו שלל מבנים ומחסנים לציוד ולמפקדות. רקמה זו נמצאה מספקת ומתאימה כדי להכיל את העולים החדשים. עם הפיכת המעברה ליישוב קבע, נזרעו בה בתי 'עמידר' לרוב. מבני האחסון, חלקם נשמר ועבר לשימוש פרטי כמחסנים, מוסכים ותעשייה זעירה, וחלקם נהרס עם השנים. הימנעות מלעסוק בעבר, דחתה למשך שנים רבות את תושבי העיר מלהעלות על סדר היום הציבורי את חשיבות השימור. לא פלא ששכבת השימור כמייצגת העבר, נדחקה והתפוררה אל תוך עצמה.

עבר זמן. כבר יותר משני עשורים תושבי העיר, ה'משוגעים לדבר', חיים את נושא השימור בעיר. יחידים שהתגבשו לקבוצה, העלו את הנושא על סדר היום הציבורי וחוללו שינוי בתשומת הלב של העירייה. זו הניחה על סדר יומה את נושא שימור המורשת ונתנה 'רוח גבית'. כיום פרנסי העיר נרתמים לקידום השימור בעיר. התוצאה היא קידום פרקטיקות שימור ושיקום של שארית התרבות החומרית שיש בהם כדי לספר את סיפור הזהות המקומי הייחודי, את הנצחת המורשת וקיום דיאלוג בין-דורי: פעילות הסברתית, חינוכית לחברה ולקהילה; קביעת מסלולים היסטוריים ושילוטם; חשיפת מקורות התרבות של הקהילה; ההשתרשות במקום; הנצחה באמצעות אלבומים פרטיים, ושימור הפלטפורמה התשתיתית שעדיין קיימת: מגדלים, מבני אחסון שונים ועוד. הנכסים המשוקמים חזרו לשימוש הקהילה כמו בית המורשת ובית הקולנוע ההיסטורי ועוד היד נטויה.

"ממחנה צמחה עיר, מזרות קמה קהילה עם זהות. כך מואר 'חן מקום בעיני יושביו'."

 

*[תרגום לבראשית רבה (וילנא) פרשה לד]

 

שרי מרק

אדריכלית, חוקרת המחנות הבריטיים בארץ, יועצת שימור של משהב"ט, אגף הבינוי, עוסקת בשימור לתכניות מתאר ותב"ע, בערים, מתחמים, ההתיישבות העובדת ומבנים בודדים לשימור.

bottom of page