top of page

מורשת במציאות משתנה – מוזיאונים בימי קורונה

נוגה ראב"ד

תפקידם העיקרי של מוזיאונים הוא לאסוף ולשמור נכסי תרבות, מוחשית ולא מוחשית, ולשמש כאפוטרופוסים שלהם: לטפל בנכסים, לשמור אותם ולנהל אותם, כולל חשיפתם הציבור.
אולם לאורך השנים, מוזיאונים הציגו והנגישו לקהל רק חלקים קטנים מנכסי התרבות המצויים ברשותם, תוך התמקדות בהבאת הקהל אליהם בכדי לחוות באופן מוחשי את המבנים והחפצים באתר ספציפי ובתצוגה ספציפית.

בעקבות משבר הקורונה החלה להתפתח במוזיאונים רבים הבנה חדשה: אם הקהל אינו מגיע למוזיאון, המוזיאון יגיע אל הקהל. באמצעות פלטפורמות דיגיטליות וטכנולוגיות שונות, מוזיאונים רבים יצאו מאזור הנוחות שלהם ומגבולותיהם הפיזיים ועברו לפעול במרחב הקיברנטי ובסביבתם הפיזית הקרובה. מוזיאונים עירוניים ואזוריים החלו לאסוף חומרים ולתעד את השפעת המגיפה והסגרים, ואחדים מהם אף הצליחו להעלות תערוכות המציגות את המצב בזמן אמת. לצד פעולות במרחב הפיזי והעירוני, מוזיאונים רבים עברו להמסרת תכניהם לא רק לצופים המסורתיים שלהם, אלא לקהלים רחבים יותר. מרגע שהעבירו את הפעילות לפלטפורמות דיגיטליות, הפכו המוזיאונים למרחבים חדשים של מפגשים ופעילות לקהלים שונים, כולל כאלו שקודם לכן לא התאפשר להם להגיע לביקור במקום.

משבר הקורונה האיץ תהליכי חשיפה של מוצגים ואוספים, כמו גם חלק ממנגנוני "מאחורי הקלעים" של המוזיאונים כגון אוצרות ופעולות שימור, והפך את פעולתם לדמוקרטית ומשתפת יותר. המשבר התברר כהזדמנות למוזיאונים להתנער מתפיסות ישנות ולמלא את תפקידם הציבורי בצורה טובה יותר מאשר בימים בהם הסתמכו רק על ביקורים פיזיים.

בהרצאה תוצגנה דוגמאות מישראל ומהעולם של שינויים במרחב ובפרקטיקות של המפגש בין מוזיאונים לבין קהילותיהם. תובאנה פעולות שנקטו מוזיאונים לתיעוד משבר הקורונה, שינויים שערכו מוזיאונים בחוויית המבקרים שלהם ונקודות למחשבה על החוויה המוזיאלית ואופן הפעולה של מוזיאונים בעתיד.

 

נגה ראב"ד

בוגרת לימודי מוזיאולוגיה באוניברסיטת חיפה. היא בעלת תואר ראשון בגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי, תואר שני בפילוסופיה ותואר שלישי בגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי מאוניברסיטת בן גוריון. מחקר הדוקטורט שלה עוסק בהשפעת מדיניות תרבות ציבורית על זהות מקומית. ד"ר ראב"ד עובדת בתחום המוזיאונים והתרבות מזה כעשרים שנים. כיום חברת הנהלה בוועדה למוזיאונים אזוריים (ICR) של איגוד המוזיאונים העולמי.

bottom of page