top of page

על תיעוד וערך מוסף / אתר - ארכיון – תערוכה

אורין שחר, עירית כרמון-פופר

"האתר והארכיון: שימור המורשת הבנויה" הוא קורס שאנו מלמדות בשלוש השנים האחרונות בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון העוסק בתיעוד אתרים בחיפה ובסביבתה. את הקורס בנינו סביב שלושה מוקדים נושאיים:

1. הארכיון - כמחוז זיכרון מודרני, ומקור מידע מבוסס מסמכים ממקורות מוסדיים ופרטיים, כולל היסטוריה  אוראלית, תוך התנסות הסטודנטים באינטגרציה של מקורות מידע והפעלת חשיבה ביקורתית.

2. האתר - כמרחב פיזיקונקרטי מוחשי, בעל נוכחות במרחב ההווה או העבר, תוך הנחיית הסטודנטים לניתוח אינטגרטיבי, הסקת מסקנות והענקת משמעות.

3. מעשה התיעוד - כפרקטיקה מקצועית הקושרת בין המחקר הארכיוני והתיעוד הפיזי לניסוח ערכיו ומשמעותו של האתר ומשמשת בסיס לפעולת התערבות אדריכלית.

 

את פעולת ההתערבות של הגופים הרשמיים, המוגבלת לרוב לתועלת ממסדית, אתגרנו בחשיפת הסטודנטים לפעולות ספונטניות, אינטואיטיביות ועד חתרניות, המבוצעות בידי סוכנים יצירתיים: אמנים, פעילים חברתיים ופוליטיים, אנשי חקלאות, תרבות, דת ואחרים, המרחיבים את ארגז הכלים המקצועי המקובל ואת מעגלי השפעתו ומייצרים אלטרנטיבות לתיעוד הממוסד ותוצריו. הטריאלוג בין שלושת הנושאים הוליד מדי שנה תיקי תיעוד מרתקים שיצרו הסטודנטים סביב סדרת מבנים בעלי שימוש דומה או מכנה משותף: בריכות שחיה (2018); בתי קולנוע ותיאטראות (2019); בתי חולים ובתי הבראה פרטיים (2020).

תוצרי התיעוד של טיפולוגית בתי הקולנוע והתיאטראות הפכו בסיס להתערבות בדמות תערוכה פתוחה לציבור הרחב - "דינוזאורים ברחובות", שהוצגה במסגרת פסטיבל באוהאוס חברתי בהדר הכרמל (נובמבר 2019). התערוכה אורגנה בחסות סדנת "אוצרות במרחב ציבורי לא מוזיאלי" שהתקיימה במסגרת תכנית הלימודים בפקולטה לאדריכלות. המעבר מפרקטיקה של תיעוד לתהליך אוצרותי של תערוכה הוליד תובנות מוחשיות הנוגעות לאופן הנגשת החומרים התיעודיים, הצגתם לקהל מגוון והבנת הפעולה האוצרותית כמנוע לשינוי, גם אם זמני, וכאקטיביזם במרחב העירוני. כל אלה במטרה להנכיח מגוון נרטיבים והיסטוריות הגלומות במרחב כחלק בלתי נפרד מההווה העירוני.

בהרצאה אנו מבקשות להציג את שני המהלכים המשלימים, התיעוד והאוצרות, על היבטיהם הרשמיים ועל הפרשנות החדשה שניתנה להם בתהליך הלימודי - אקדמי שעברנו יחד עם הסטודנטים.

 

אוריָן שחר

אדריכלית בוגרת בצלאל, בעלת תואר שני ושלישי בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון (2012). בעבודת הדוקטורט עסקה בארכיטקטורות מודרניות וקהילות אורבניות שהתפתחו בחצור הגלילית בין שנות ה-50 לשנות ה-70 של המאה ה-20. המחקר חשף את נוכחות העבר המקומי בהווה היישובי ואת האופן בו פונות הן הקהילות השונות והן השכבות האדריכליות השונות לתמונות עבר הגלומות במרחב ומאמצות אותן כמנוע וכנרטיב.

בעבר מלגאית פוסט דוקטורט במכון לחקר ארץ ישראל ויישובה ביד בן צבי במסגרת זו משלימה עריכתו של ספר המתבסס על מחקר הדוקטורט. בנוסף, עסקה בחקר ההיסטוריה של השימור בישראל. מחקר זה נעשה במסגרת פוסט דוקטורט בטכניון בשילוב רשות העתיקות ובמרכז "דעת המקום" של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת באר שבע. במסגרת זו משלימה כתיבתו של ספר בנושא. מאז 2011 לימדה אדריכלות ישראלית ואדריכלות המאה ה-20 במחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל, במכללה האקדמית ויצו-חיפה ובמכון שכטר למדעי היהדות. כיום מלמדת תיאוריה והיסטוריה של שימור אדריכלי וכן קורסים בנושא אתרים מקודשים ותיעוד בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. מנהלת הוצאת הספרים של המרכז לחקר המורשת הבנויה מאז 2018.

עירית כרמון פופר

PhD אוצרת, חוקרת, יועצת ומרצה של ת רבות חזותית, בדגש על אמנות עכשווית ושימור מורשת. בוגרת תואר ראשון בפילוסופיה ותולדות האמנו ת ותואר שני בתולדות האמנות מהפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית בירושלים, לימודי אוצרות ומוזיאולוגיה מהגלריה האוניברסיטאית של אוניברסיטת ת"א ובעלת תואר דוקטורט מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. מחקרה לדוקטורט, בהנחיית פרופ' אלונה נצן-שפטן, הוא מחקר היסטורי בינתחומי, אמנות -אדריכלות, שעוסק בפרקטיקות של התערבויות אמנותיות הנקראים כאופני פעולה של שימור ניסיוני של מורשת תרבותית מודחקת באתרי קונפליקט בישראל. היא מרצה במגוון קורסים בתולדות אמנות, אוצרות, שימור, תיעוד ואוריינות כסגל נלווה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, במסלול לתואר שני בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת חיפה, בביה"ס הרב תחומי לאמנות וחברה במוסררה בירושלים ומנחה פרויקטי גמר במסלול אוצרות בסמינר הקיבוצים בת"א. כאוצרת עצמאית אצרה תערוכות בחללי תצוגה ממסדיים ואלטרנטיביים, ביניהם מוזיאון פתח תקווה לאמנות, הגלריה לאמנות אום אל פחם, בית אוסף קופפרמן בקיבוץ לוחמי הגטאות, המרכז לאמנות עכשווית בערד, גלריה בנימין וגלריה אינדי בת"א, גלריה איקונה לצילום בונציה ועוד.

bottom of page