המורשת באמנות ומורשת מוחשית בעולם דיגיטלי
יישומים דיגיטליים בתיעוד בית הכנסת העתיק בברעם
אמיר פרוינדליך, דויד צל
בגן הלאומי בברעם שרידי בית כנסת שהוקם בשלהי המאה החמישית לספירה. לשרידים שהם ברמת השתמרות מהגבוהות בארץ חשיבות גדולה מאוד בחקר בתי הכנסת העתיקים בישראל.
בשנת 2017, בהזמנת אגף מורשת ברשות הטבע והגנים, יצאה אל הפועל עבודת תיעוד מפורטת של שרידי בית הכנסת העתיק בברעם. התיעוד התבסס על מדידה פוטוגרמטרית של שרידי מבנה בית הכנסת ושל פריטים אדריכליים הפזורים סביבו. מטרת המדידה, מלבד תיעוד המצב הקיים הייתה ליצור אינוונטר דיגיטלי לפריטים, שישמש כלי לניתוח ולהבנה אדריכלית של המבנה, לבחינת חלופות להשבת הפריטים למקומם המקורי באנסטילוזיס או ברה-קונסטרוקציה להשלמת החסר.
במקביל למדידת השרידים והפריטים בשטח, נסקרו תולדות האתר בהרחבה בדגש על ההתערבויות שנעשו בו, בעיקר בשלהי שנות ה-50, באמצעות ניתוח של צילומים ומסמכים מהתקופה. מעבודת הניתוח ניתן לאמוד את טיב ההתערבות והפרשנות ההיסטורית, כצעד מקדים לתכנון חלופות להתערבות מחודשת.
בהרצאה יוצגו התהליך ושיטות העבודה שיושמו בעבודה משותפת על-ידי האדריכל המתעד והמשמר, החל מהתיעוד ההיסטורי של האתר, מדידת השרידים ועיבודם הדיגיטלי וכלה בהצעה לאנסטילוזיס ורה-קונסטרוקציה דיגיטלית של פריטי בית הכנסת.