top of page

המורשת באמנות ומורשת מוחשית בעולם דיגיטלי

Judaica Europeana - תיווך דיגיטלי למוזיאונים ואתרי מורשת

דב וינר

פורטל המוזיאונים של ישראל, תכנית הספרייה הפתוחה של הספרייה הלאומית ומערכת הקטלוג IMAGINE של מוזיאון ישראל הם מקצת המיזמים הישראלים המעוגנים בתשתיות הקטלוג והצבירה (aggregation) שפותחו על ידי Judaica Europeana. אלו מאפשרים תיעוד והמחשה דיגיטליים, תיווך תוכן ובניית חוויות משתמש תוך היצמדות לסטנדרטים הבינלאומיים העדכניים ביותר.
החזון של Judaica Europeana הוא עולם בו התוכן הדיגיטלי היהודי, השמור במגוון מאגרי מידע ברחבי העולם, נגיש למשתמשים וליישומים ממוחשבים בכל מקום ובכל זמן. Judaica Europeana מפתח תשתית המאפשרת שהתוכן הדיגיטלי יהיה מחובר למבנים מושגיים (מילונים מבוקרים, אנציקלופדיות), המעשירים אותו ומספקים הקשר (context). 
Judaica Europeana שייך לקבוצת מיזמים הבונים את Europeana, יוזמה של הנציבות האירופית לפיתוח תשתית של Linked Open Data. כ-35 שותפים מישראל, אירופה וארה"ב נוטלים בה חלק, ביניהם כמה מהמוסדות החשובים ביותר מבחינת שימור של תוכן יהודי וישראלי שמפעילים תכניות דיגיטציה ארוכות טווח.
בהרצאה נסקור את חשיבותם של מילונים לגיבוש מושגי (conceptual integration) ונגישות לתכנים. נתאר את תכנית העבודה ליישומם של אותם מילונים (תזאורוסים, טקסונומיות, אנציקלופדיות) בכדי להעשיר את התכנים הדיגיטליים, לחבר בין מופעיהם (manifestations) השונים ולספק הקשר ומשמעות. כמו כן, נציג את
האתגרים איתם מתמודד מיזם Judaica Europeana ובהם:
- כיצד להרחיב את זמינותם של מילונים מבוקרים התומכים במענה לשאלות: מי? מה? מתי? איפה? ושמיוצגים בפורמט הנדרש של Linked Data/SKOS, בהם המיזם הנלווה JudaicaLink למקבץ המילונים שהוכנו עד כה.
- כיצד להרחיב את יישומם של התכנים הדיגיטליים ושל התשתית הקיימת לפיתוח שירותים נוספים בהם שירותים מתוחכמים למבקרים באתרים הרלוונטיים, חינוך, יישומים ניידים לתיירות, ספרים דיגיטליים, סיפורת דיגיטלית, מחקר במדעי הרוח, סביבות מחקר וקורסים מקוונים - MOOCs.

bottom of page