top of page

נופי מורשת

אילן היוחסין של חזיתות בנייני המגורים בתל אביב

ענת גולדמן

סביבה עירונית נוצרת ברובה המכריע על ידי מספר רב של אנשים, חלקם אנשי מקצוע, בתהליך עיצוב מתמשך ובלתי פוסק שבו הנוף הבנוי משתנה כל העת. היווצרות פני העיר וההשתנות המתמדת שלה, נובעות ממערכת מסועפת של קשרי גומלין בין רכיבי תרבות, הכרוכים בתהליכים פוליטיים וכלכליים ובהתפתחויות טכנולוגיות. למרות זאת, ואולי דווקא בשל כך, העיר מגבשת מראה טיפוסי, המייחד אותה מערים שונות ומובחן גם בזמן. 
הרצאה זו מבקשת להאיר את הדינמיקה של היווצרות פנים אופייניות לַמראֵה העירוני המקומי- כפי שהוא מתבטא בחזיתות בנייני מגורים משותפים. מקרה הבוחן שיוצג בהרצאה הוא רקמת מרכז העיר תל-אביב ותהליך התפתחותה במהלך כ-100 שנה של תיעוד ארכיוני. 
בהרצאה יוצג מחקר תיעודי המתמצת את טיפוסי חזיתות הבניינים האופייניים לעיר לכדי 'אילן יוחסין' גנאלוגי. באמצעות סקירת החזיתות 'המייסדות' שנבנו בעשורים המוקדמים להקמת העיר, ובחינת האופן שבו התפתחו טיפוסי החזיתות יוצג מהלך של אבולוציה תרבותית. בעוד שחלק מטיפוסי החזיתות מאפיינות גם כיום את הבנייה העכשווית בעיר, חלק אחר עבר שינויים והתאמות ויצר טיפולוגיה חדשה, ואילו חלק נוסף לא צלח את השינויים השונים ונעלם מהנוף הבנוי העכשווי. 
על אף שמרבית הבניינים שנסקרו לא מצויים ברשימת הבניינים לשימור, קיבוצם יחד לכדי רקמה עירונית מובחנת הוא בעל חשיבות תרבותית ומכאן שהם ראויים לשימור. על אף שמרכז העיר נבנה כמעט במלואו עד סוף שנות ה-60 למאה העשרים, קרוב לארבעים אחוזים מהבניינים שנסקרו השתנו מאז בעיקר באמצעות תחלופת בניינים או תוספות בנייה. תמורות אלו משנות את תמהיל טיפוסי החזיתות ועשויות להחליפו כליל במרוצת הזמן.
בהרצאה יוצגו שמונה טיפוסים של חזיתות בניינים. כל טיפוס בנפרד מייצג תקופה מסוימת בחיי העיר ויחדיו הם תמונת הנוף העירוני האופיינית של תל-אביב.

bottom of page