top of page

המורשת באמנות

שולחן עגול

סקר אמנות הקיר בישראל: סוגיות אתיות ומעשיות בשימור מורשת

מנחים: נירית שלו כליפא, יובל גורן

מתדיינים: רון ברטוש, חן ברנט, שי פרקש, איציק שוויקי

מאז שנת 2013 נערך סקר ראשון מסוגו של אמנות הקיר בישראל. הסקר מטעם יד יצחק בן-צבי, מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, מתקיים בתמיכת תכנית ציוני דרך של משרד ירושלים ומורשת ומשרד התרבות. מטרתו לחשוף, לתעד, לשמר ולהציג את יצירות הקיר מאז המאה ה-19 ועד ימינו. 
מסד הנתונים שנוצר מאפשר לגבש הצעות לתכנית ארוכת טווח לתיעוד, לקִטלוג ולביצוע שימור של אמנות זאת, שהיא ביטוי חזותי ותרבותי משמעותי במורשת ההיסטורית של היישוב ושל מדינת ישראל, ועדות לתפיסות חברתיות ופוליטיות. המידע על היצירות, על מקומן ועל מצבן מגיע מחוקרים, משמרים ומהציבור הרחב ונאסף למאגר מידע כולל. לכל יצירה נפתח כרטיס המכיל מידע בסיסי אודותיה ומאפשר הוספת מידע בעתיד. לצורך הסקר נבנתה מערכת מידע מקצועית המאפשרת למומחים מתחומים שונים לבחון את היצירות ולאפיין אותן במטרה לתעד ולחקור את אמנות הקיר ואת משמעותה, כמו גם לקדם את השימור של ערכיה. אתר הסקר מכיל גם מאמרים, חדשות וקישורים שמגמתם להגביר את המודעות למורשת התרבות החזותית בארץ ולעיסוק בה. באתר הסקר יותר מ-650 כרטיסי מידע על יצירות קיר בישראל.
יצירות שדורגו בחשיבות גבוהה על ידי המומחים זכו במהלך הסקר לשימור וטיפול פיזי. בין היצירות ששוחזרו ושומרו מאז 2013 מצויים: ציור הקיר המונומנטלי בית הכנסת "עדס" בירושלים וציור "מעגל החיים" של אברהם אופק בכפר אוריה, בית הספר תל"י בית וגן, 'בית צילה' במעלה החמישה, שבעת המינים ותנובת הארץ בחברת חשמל בחיפה, 'בית איתמר' באפיקים ועוד.
בשולחן העגול יידונו סוגיות אתיות ומעשיות בתחום שימור אמנות הקיר, שעלו לראשונה בעקבות המיזם, כמרכיב משמעותי ומרכזי בשימור של המבנים ושל המרחב הציבורי והנגשתם לציבור.

 

במהלך הדיון יציגו המשתתפים סקירות קצרות: 
חן ברנט - תיאור תהליך תיעוד ורישום היצירות וסוגיות שיתוף קהל
שי פרקש - סקר אמנות קיר בישראל - מתיעוד ודיגטציה למעשה 
רון ברטוש - משמעות הקיר כבסיס לאמנות בישראל  
איציק שוויקי - מסקר, לאיתור להצלה ולמעשה
יובל גורן - מבט מן העבר, אמנות הסלע המדברית כאמנות כותלית: מדענים, ידענים ויידעונים בשבילי המדבר.

דיון בהשתתפות הקהל
 

bottom of page