top of page

מורשת האדריכלות המודרנית: הברוטליזם ושימורו

 

ערכי עומק לשימור בברוטליזם הישראלי

הדס שדר

הברוטליזם טעון בכמה רבדים. למרות שריינר בנהאם הגדיר את הברוטליזם כאתיקה ולא כאסתטיקה, הרובד הראשון הוא הרובד האסתטי. רובד זה מוחשי מאוד: חומרים חשופים, מערכות חשופות וסטרוקטורות חשופות מהווים את עיקריו. הוא קל להבנה ולחיקוי ומהווה את הנדבך הדומיננטי בהגדרת אדריכלות כברוטליסטית.
מעבר לרובד האסתטי, הכמין הברוטליזם שתי אידיאולוגיות: אידיאולוגיה סוציאלית - הדאגה למעמד העובד, ואידיאולוגיה קהילתית - הניסיון לייצר קהילה באמצעות הבינוי. אלו גם אלו, נבעו מההרס והחורבן של אירופה לאחר מלחמת שעולם השנייה ומשאיפתם של האדריכלים אז לייצר "בית" במשמעותו העמוקה לתושבים התלושים וחסרי הכל.
כיוון שהברוטליזם התפשט מעבר לאירופה, עולה תהייה בנוגע לנוכחותם של הרבדים האידיאולוגים הא-אסתטיים הטמונים בו: האם הם שוזרו באדריכלות הברוטליסטית גם כאשר לא היה צורך לבנות את אירופה ההרוסה שלאחר המלחמה?
הברוטליזם הישראלי, כברוטליזם שאינו אירופאי, יכול לענות על שאלות אלו. לפיכך, השאלות שתשאלנה בהרצאה הן האם רק הרבדים האסתטיים צוטטו על ידי הברוטליזם הישראלי, או שמא גם הרבדים העמוקים, שהורתם אירופאית, חדרו לברוטליזם הישראלי? אם כן - כיצד הופיעו והאם הם מהווים ערך לשימור? עוד ישאל: האם עם המעבר בין היבשות, חדרו ערכים נוספים לברוטליזם הישראלי - ואם כן - אלו הם ומהם הערכים לשימור הטמונים בהם? וכמובן: מהו מקומו של הברוטליזם הבאר-שבעי בתוך המכלול הברוטליסטי העולמי והישראלי?

bottom of page