top of page

נופי מורשתפוסטרים

פוסטרים

 

סקר ליפתא 

אבי משיח, יונתן צחור, מאיה עובדיה

מינהל שימור ברשות העתיקות ביצע בין השנים 2013-2017 תיעוד מקיף של מכלול הכפר ליפתא במטרה להביא לשימור מרבי של המקום לנוכח ערכיו הגבוהים ועל רקע תכנית 6036 המאושרת, החלה על השטח. זוהי אחת מפעולות התיעוד המקיפות והנרחבות שבוצעו במכלול היסטורי בישראל והוא הוביל לחשיפת ממצאים רבים שלא היו ידועים עד כה ולהבנה חדשה של שלבי התפתחות הכפר, הגרעין הקדום שלו ונוף התרבות הייחודי סביבו.
התיעוד כלל ניתוח מפורט של גרעין הכפר והתפתחות מערכות המגורים, התעשייה והדרכים בתקופות ההיסטוריות השונות. נערך תיעוד לכל אחד מ-75 המבנים הבנויים, אשר כלל הנחיות מפורטות לשימור ולשחזור המבנים, הדרכים, המתקנים והנוף. הפרויקט כלל גם תיעוד מקיף של מכלול הכפר וסביבתו: סקר סביבה ונוף, סקר משאבי טבע, סקר ארכאולוגי, תיעוד היסטורי של הכפר והמרחב הציבורי הפתוח בו (מבנים ומתקנים ציבוריים, מכלול המעיין, דרכים, כיכרות, טראסות), סקר נוף תרבות וניתוח הרכב האוכלוסייה ופריסתה בכפר. התיעוד סוכם בהנחיות לשימור ולשחזור המבנים והמרחב הציבורי ובמפרטים אדריכליים והנדסיים שינחו את עבודות השימור העתידיות.
סיכום הסקר רחב ההיקף והמפורט מעלה כי הכפר ליפתא, על נוף התרבות והטבע שסביבו, הוא מכלול בעל ערכים תרבותיים, היסטוריים, אדריכליים ונופיים ייחודיים. זהו מכלול שלם המשקף התפתחות בת מאות שנים ואלפי שנים, שהביאה לעיצוב הנוף, האדריכלות, הדרכים, החקלאות והטבע. המכלול מבטא את תרבות ההתיישבות הכפרית ביהודה בימי קדם ועד המאה ה-20. זוהי דוגמה יחידה מסוגה למכלול שכזה, שבשל המאורעות ההיסטוריים 'קפא בזמן' במחיצתה של המאה ה-20 והשתמר בשלמות יוצאת דופן עקב העובדה כי הכפר לא נהרס באופן מכוון, או לחילופין לא השתנה ללא היכר, כתוצאה מתהליכי מודרניזציה.
לא נותרו עוד מקומות בארץ כמו ליפתא ולכן יש לעשות כל מאמץ לשמרו ולהדגיש את ייחודיותו של המקום.

bottom of page