נופי מורשת
שימור מגדלי תצפית אש ביערות קק"ל
זהר צפון
במדינת ישראל מורשת יערנית בת יותר ממאה שנה. נטיעת יערות על-ידי קרן קיימת לישראל שהחלה לפני קום מדינת ישראל יצרה נופים חדשים והגדירה מחדש את היחסים בין התושבים החדשים במדינה (עולים) לנופים הסובבים אותם, בין השאר, על ידי כך שהתושבים לקחו חלק ביצירתם. מורשת זו שינתה את נופי המדינה.
הגנה על היערות מפני שריפות היא חלק בלתי נפרד מחיי היער ומהמורשת היערנית שלו. מגדלי תצפית האש ביערות קק"ל התפתחו בד בבד עם התפתחות היערות. הם הוקמו החל משנות השלושים של המאה ה-20 ועברו גלגולים רבים בשמונים השנים האחרונות. התפתחות מגדלי התצפית משקפת הן פונקציה הן חזון ואיקוניזציה של הגנת היער מאש. במקרים רבים הושפעו המגדלים מתפיסות וזרמים באדריכלות המקומית. מעצם הצבתם במקומות הגבוהים ביער הם איקוניים, ובמקרים רבים השפה האדריכלית ועיצובם מעצימים איקוניזציה זו.
בעבר לא השכילה הקק"ל להכיר בחשיבותם של מגדלי התצפית לשימור המורשת היערנית. ההתייחסות אליהם כאל כלי עבודה, כאמצעי הגנה ותו לא, הובילה לשינוי שלהם ולהחלפה לפי הצורך. בשנת 2012 יזם אגף התכנון בקק"ל סקר מקיף שכלל את כל מגדלי תצפית האש ביערות הקק"ל לסוגיהם השונים. זאת כדי לעורר את המודעות לחשיבותם, ראשית בקרב מקבלי ההחלטות בקק"ל ובהמשך בקרב הציבור.
מרחב דרום בקק"ל רואה חשיבות רבה בשימור מגדלי התצפית ביערותיו. שלושה מגדלי תצפית המייצגים סגנונות שונים והתייחסות שונה לנושא זוכים בימים אלו לשיקום ושימור. מגדל תצפית אחד שוקם שלא במקומו המקורי, במרכז המבקרים במתחם גילת. שני מגדלים נוספים הנמצאים במקומם המקורי נתונים בשלבי תכנון וביצוע שונים. קק"ל פועלת לשימור אתרי מורשת שונים ברחבי הארץ. עם זאת, עד כה היא לא השכילה לשמר את המורשת היערנית שלה. שימור מגדלי התצפית מסמן שינוי בגישה למורשת היער בישראל.